Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

1900: ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘ΗΡΩΔΗΣ’ Ο ΑΤΤΙΚΟΣ


1900: ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘ΗΡΩΔΗΣ’ Ο ΑΤΤΙΚΟΣ
Η απαρχή της ιστορίας του αθλητισμού της Κηφισιάς
Η Κηφισιά του 1900
Υπάγεται στον Δήμο Αθηναίων και είναι ένα καταπράσινο «γραφικό χωριό» με ραγδαία εξελιξη  που οφείλεται στην ύπαρξη του τρένου και στην ενεργή υποστήριξη του κατοίκου της Πρωθυπουργού Θ.Δηλλιγιάννη. Το 1902 δημιουργείται το Άλσος και το 1905 η Κηφισιά ηλεκτροδοτείται  Οι κάτοικοι διαμένουν κυρίως στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου ενώ ευρύτερα υπάρχουν 100 περίπου επαύλεις με κήπους. Την οικονομική της δραστηριότητα αποτελούν 23 καταστήματα, η συντεχνία ανθοκόμων και κηπουρών ενώ λειτουργούν τα ξενοδοχεία Μελά, Μεγάλη Βρετανία
 και Άλσος. Είναι ο προσφιλέστερος εκδρομικός προορισμός των Αθηναίων οι οποίοι ψυχαγωγούνται στην πλατεία του σταθμού η εκδράμουν στο Κεφαλάρι και στο Στροφύλι με μόνιππα.Σε αυτόν τον κοινωνικό περίγυρο ιδρύετε τον Απρίλιο του 1900 ο Γυμναστικός Σύλλογος ‘Ηρώδης’ Αττικός Κηφισιάς.
Ηρώδης ο Αττικός (103-179 μ.χ.)
Ονομαστός σοφιστής, ο πιο πλούσιος και διάσημος Αθηναίος στην εποχή του κατείχε τα αξιώματα του Έπαρχου, Υπάτου και του Επιμελητή των Παναθηναίων. Κατασκεύασε το Παναθηναϊκό στάδιο και το Ωδείο Αθηνών. Στα τέλη του βίου του κατοικούσε στην Κηφισιά σε πολυτελή έπαυλη, πιθανότατα πλησίον του ναΐσκου  της Παναγία της Ξυδούς σύμφωνα με τα εκεί κινητά και ακίνητα αρχαιολογικά ευρήματα (κτηριακό Ρωμαϊκό συγκρότημα, λουτρά, μαρμάρινη προτομή του) καθώς και οι 4 σαρκοφάγοι στην πλατεία Πλατάνου.
Ο Σύλλογος και το γυμναστήριο του
Στην δημιουργία του προφανώς συντελούν οι Ολυμπιακοί αγώνες Αθηνών του 1896 και βέβαια ο απόηχος της νίκης του γείτονα θρυλικού Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη. Δημοφιλή αθλήματα είναι ο στίβος, η σκοποβολή, η ποδηλασία, το τέννις ,η άρση βαρών και η πάλη,ενώ το ποδόσφαιρο το μπάσκετ και το βόλεϊ είναι άγνωστα.Πρόεδρος του είναι ο Κ.Κομνιανός και διευθυντής ο Ι.Κούρτης.Αποτελεί επίσημο μέλος του ΣΕΑΓΣ (σήμερα ΣΕΓΑΣ).Τα χρώματα του είναι το βαθύ «κυανούν» και το λευκό,ενώ έχει ύμνο που έγραψε ο δάσκαλος Π.Κούρτης και μελοποίησε  ο
 Θεμ.Πολυκράτους.Αμέσως μετά την ίδρυση του τα μέλη του συλλόγου και οι 45 αθλητές του διαμορφώνουν κατάλληλα τον ελεύθερο χώρο που υπάρχει κάτω και ακριβώς δίπλα από τον σταθμό του τρένου,σε απέριττο γυμναστήριο με αγωνιστικό χώρο 50Χ50 μέτρων με περιμετρικό χωμάτινο στίβο και 3 ξύλινα  για γραφεία και αποδυτήρια και τον περιφράσσουν με μαντρότοιχο.
Έτος 1900 (8 και 10 Μαΐου) Οι πρώτοι αθλητικοί αγώνες
Περιλαμβάνουν στίβο και πάλη. Η οργανωτική επιτροπή είναι οι Ν. Νεγρεπόντης ,Λ. Μελάς ,Ι. Κυριαζής ,Δ. Ργκαβής και Π. Κούρτη.Τελετάρχης ο μετέπειτα Μακεδονομάχος ήρωας Παύλος Μελάς.Τα ονόματα των νικητών κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν, προς τιμήν των πρωτοπόρων εκείνων αθλητών αλλά και ως ενθύμιο στους επιγόνους τους.
Αγωνίσματα παίδων:50 μέτρα Ν.Μουστάκας, 150μ μήκος και τριπλούν Γ.Σαββατιανός
Αγωνίσματα εφήβων:100 μέτρα Π.Κανούσης , 400μ και τριπλούν Δ.Σαββατιανός
Σφαίρα και μήκος: Σπ. Μούλος, Δίσκος Ν.Κεφαλάς,Πάλη, ισόπαλοι Σπ. Μούλος και Γ. Γιακουμής
Αγωνίσματα ανδρών: 100μέτρα τριπλούν και δίσκος Κ.Σαββατιανός,400 μέτρα Σπ. Διονυσιώτης,1000 και 10000μ Δ.Καραπαπάρης, τριπλούν Κ.Σαββατιανός, ύψος Δ. Σαββατιανός Σπ.Διονυσιώτης  και Κ.Γιαννίτσης ισόπαλοι,σφαίρα Στ. Στούκας,Λίθος Ι. Σαββατιανός.
Στιγμιότυπα των αγώνων
*Στην έναρξη και λήξη των αγώνων που παρακολουθεί πλήθος κόσμου πραγματοποιείτε παρέλαση και ανάκρουση του ύμνου του Ύμνου του Συλλόγου από την μπάντα του ορφανοτροφείου Χατζηκώστα.
*Συμμετέχουν 80 εντόπιοι χορευτές δημοτικών χωρών στους οποίους βραβεύεται ο Ι. Γρυπαίος 
*Η επίδοση του νικητή της δισκοβολία ς ανδρών με 27,84 μέτρα ήταν καλύτερη από εκείνη του νικητή των Ολυμπιακών του 1896 Αμερικανού Γκάρετ.
*Η μητέρα του νικητή των 10.000 μέτρων (από ψυχικό στην Κηφισιά) εισέρχεται στον στίβο και τον συνοδεύει στα τελευταία μέτρα.
*Τα αθλητικά όργανα διατέθηκαν με δανεισμό από τον Πανελλήνιο Γ.Σ.
*τα βραβεία των νικητών είναι:για τους παίδες  μελανοδοχεία,κονδυλοφόροι και βιβλία,ενώ για τους εφήβους και άντρες ωρολόγια σκευοθήκες (;),ξιφίδια,καθρέπτες τείχου,υποκάμισα,μεταξωτά ,μαντήλια, πορτοφόλια και εικόνες των... Βασιλέων
ΈΤΟΣ 1901 (4 -7 Μαΐου) Ά Πανελλήνιοι αγώνες
Τελέστηκαν στο Παναθηναικό Στάδιο και ο Γυμναστικός σύλλογος συμμετέχει με 7 αθλητές τους Σ. Και Δ. Σαββατιανό Π.Κεφαλά,Σπ.Διονυσιώτη Σπ.Μούλο.Δ.Καραπαπάζη και Κ.Γιαννίτση.
Διασώζετε μόνο η συμμετοχή του Σ.Σαββατιανού στα ημιτελικά των 100 μέτρων.Στους αγώνες αυτούς έλαβαν μέρος οι 12 υπάρχοντες σύλλογοι με 130 συνολικά αθλητές.
Έτος 1901 (12 και 13 Μαΐου) Οι δεύτεροι αθλητικοί αγώνες
Ο τρόπος διοργάνωσης είναι ο ίδιος με το προηγούμενο έτος και συμμετείχαν 40 Κηφισιώτες αθλητές με νικητές:
 Παίδες  100μ  Σ.Τσούνος,250μ βλαδην και μήκος Δ.Κούρτης,Τριπλούν Ν.Μουστάκας,ύψος Γ.Κατσίκης,πάλη Γαυλωνίτης
Έφηβοι  100μ Α.Κούρτης,500μ βάδην,ύψος και μήκος Δ.Σαββατιανός,τριπλούν δίσκος και σφαίρα Σπ. Μούλος,Λίθος Σ. Γκιάλπης,πάλη Χ.Καλός και Π.Κεφαλάς ισόπαλοι,άρση βαρών Π.Κεφαλάς (60 οκάδες με ένα χέρι)
Άνδρες  150μ. Τριπλούν και μήκος Σ.Σαββατιανός,750μ βάδης Δ.Κούρτης και Κ.Γιαννίτσης ισόπαλοι 1000μ και 10000μ  Σ.Καραπαπάζης,ύψος και πάλη Σπ. Διονυσιώτης,Λίθος Κ.Γιαννίτσης.Οι νικητές βραβεύονται με κλαδί δάφνης και αργυρά μετάλλια ενώ οι υπόλοιποι με αναμνηστικά διπλώματα.
Έτος 1901 (3 Απριλίου) Αγώνες σκοποβολής
Ο ‘Ηρώδης ο Αττικός’ δεν περιορίζετε μόνο σε αγώνες στίβου αλλά διοργανώνει και σκοπευτικούς με την συμμετοχή 40 Κηφισιωτών και την υποστήριξη σε όπλα της σκοπευτικής Εταιρίας Αθηνών.
Τόπος τελέσεως τους το πρωί στα λατομεία του Κοκκιναρά, όπου προσέρχεται πλήθος κόσμου.
Οι σκοπευτές εκτελούν12 βολές με πολεμικό όπλο Γκρά σε απόσταση 200 μέτρων από τον στόχο.
Τα αποτελέσματα 1. Δ.Αυλωνίτης 8/12,  2. Ι.Κρητικός 7/12,  3. Γ.Καραολάνης 7/12,  4. Γ.Κούρτης και Εμμ. Γεωργαντάς.Οι δύο πρώτοι βραβεύονται με 50δρχ. έκαστος προσφορά του ιερέα Γ.Κυριαζή και οι υπόλοιποι με μετάλλια. Επισημαίνεται  ότι σύμφωνα με τους διεθνείς τότε κανονισμούς μόνο στην σκοποβολή και την ποδηλασία επιτρέπονται χρηματικές αμοιβές λόγω των εξόδων του αθλήματος.
Η Κοινωνική δράση του Συλλόγου
Εκτός των  αθλητικών δραστηριοτήτων του συμμετέχει και σε κοινωνικές τοπικές εκδηλώσεις:
*Οργανώνει και λαμβάνει μέρος στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, το 1901 και το 1902 και προσφέρει γλυκίσματα και αναψυκτικά στο γυμναστήριο του.
*Δίνει την θεατρική παράσταση στις 25 Μαρτίου 1902 ‘Αθανάσιος Διάκος’ με ηθοποιούς αθλητές για την οικονομική ενίσχυση του.
*Οργανώνει το 1902 την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου  στον Κοκκιναρά το πατροπαράδοτο γλέντι των Κηφισιωτών με φαγητά χορούς και  τραγούδια
*Προσφέρει 250δρχ. Στον έρανο υπέρ του Εθνικού Στόλου
*Παραχωρεί και συνδράμει το γυμναστήριο του σε γυμναστικές επιδείξεις των δημοτικών σχολείων της περιοχής.
Το τέλος του Συλλόγου
Η διάρκεια του είναι βραχύβια καθώς παύει τις δραστηριότητες στο τέλος του 1902.
Ο κύριος λόγος της διάλυσης του οφείλετε στην κατάργηση του γυμναστηρίου λόγω της κατασκευής του Άλσους και τον εξωραϊσμό της πλατείας του σταθμού που έχουν ως αποτέλεσμα την μετατόπιση των γραμμών και του σταθμού του τρένου στο χώρο του. Έτσι τελειώνει η ύπαρξη του Γ.Σ. ‘Ηρώδης ο Αττικός’ που υπήρξε ο πρωτοπόρος του αθλητισμού στην Κηφισιά.
Έτος 1899 (20-6) Αγώνες ποδηλασίας
Αόριστα αναφέρονται αγώνες στην Κηφισιά το 1893 με απόπειρα συμμετοχής 3 γυναικών η οποία προκάλεσε τότε σκάνδαλο. Οι πρώτοι εξακριβωμένοι αγώνες στην Κηφισιά έγιναν στις 20 Ιουνίου 1839 υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Ποδηλατών στα 15 χιλιόμετρα (με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του σταθμού και διαδρομή επί της οδού Τατοίου) και στα 5 χιλιόμετρα με διαδρομή εντός Κηφισιάς.Τα αποτελέσματα 15.000 μέτρα 1οςΤζαβάρας και 2ος Πιλίτσης και 3ος Κοσμάς 5000μέτρα 1ος Αναγνωστόπουλος και 2ος Κλάιν,
Ενώ  οι υπόλοιποι χάθηκαν στους δρόμους της Κηφισιάς.
Ακολούθησε το αγωνιστικό παιχνίδι «το κυνήγι της αλεπούς»,στο οποίο ποδηλάτης με ουρά αλεπού στην σέλα περιφέρετε «δολίως» στις οδούς της Κηφισιάς και καταδιώκεται από 30 άλλους ποδηλάτες μεταξύ των οποίων και γυναίκες. Νικητής αναδεικνύετε εκείνος που κατορθώνει να τον πλησιάσει και να του αφαιρέσει την ουρά. Αυτό πέτυχε σε καταδίωξη 40 λεπτών ο ποδηλάτης Τζαβάρας νικητής των 15χλμ.
ΤΟ ΤΕΝΝΙΣ
Στην Κηφισιά το 1900 υπήρχαν 12 περίπου γήπεδα στους κήπους των οικιών και στα ξενοδοχεία. Το 1903 στην πλατεία Πλατάνου και Αδριανού όπου σήμερα ο μεγάλος δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων κατασκευάζονται 3 γήπεδα τέννις και πίστα πατινάζ ο δε χώρος ως ιδιωτική επιχείρηση είναι γνωστός αργότερα ως Σπόρτιγκ. Το 1905 ιδρύετε ο ‘Σύλλογος Αντισφαιριστών Κηφισιάς’ (ΦΕΚ Α 192/30-9-1905)  και αρχίζει η οργάνωση αγώνων.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με την διάλυση ‘Ηρώδη του Αττικού’ ο συλλογικός αθλητισμός στην Κηφισιά παύει να υφίσταται. Μόλις τον Νοέμβριο του 1922,ύστερα από 20 χρόνια απραξίας ιδρύετε ο Αθλητικός Σύλλογος Κηφισιάς με πρόχειρο γυμναστήριο το ‘Μουστάκειο’ σε χώρο που παραχώρησε ο παλιός αθλητής Ν.Μουστάκας σε άγνωστη σήμερα τοποθεσία. Εκεί ο σύλλογος τον Μάιο του 1923 τέλεσε αγώνες στίβου και ποδηλασίας με την παρουσία του Νικόλαου Πλαστήρα που ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του και του τότε Πρωθυπουργού Στ.Γοννατά κατοίκου Κηφισιάς.Τον Ιούνιο του 1926
 συγχωνεύεται με τον Γυμναστικό Σύλλογο Κηφισιάς και ίσως με τον Όμιλο Φιλάθλων Κηφισιάς που τελικά εξελίχθησαν αργότερα στο σημερινό ΑΟΚηφισιάς (ΑΟΚ).Την ίδια περίπου εποχή τον Ιούνιο του 1928 στην Νέα Ερυθραία ιδρύεται η Παμμικρασιατική Ένωση και ο Ερμής πρόγονοι του ιστορικού Πανερυθραικού.Τέλος με την λειτουργία του Ζηρίνειου τον Μάιο του 1932 αρχίζει η νεότερη αθλητική ιστορία της περιοχής.
ΠΗΓΕΣ
 -ΑΡΧΕΙΑ ΣΕΓΑΣ
-ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
-ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ
-ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ,ΕΜΠΡΟΣ,ΣΚΡΙΠ,ΑΣΤΥ,ΠΡΩΙΑ,ΕΣΤΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ
Υ.Γ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΕΩΣ ΜΑΣ









");

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου