Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Εισαγωγή
Στην επίσημη ιστοσελίδα αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Κηφισιάς,εσφαλμένα αναφέρεται ως πρώτος Κοινοτάρχης της, ο Κωνσταντίνος Δήμας. Προς αποκατάσταση της αλήθειας έστω η παρούσα έρευνα στην οποία επιπρόσθετα περιέχονται και πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν στην πολιτική ιστορία της Κηφισιάς κατά τα πρώτα, από την επίσημη ίδρυση της χρονιά
ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1925
Στις 25 Οκτωβρίου δειξήχθησαν, ύστερα από 12 χρόνια ,δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε για πρώτη φορά η Κηφισιά ως νεοσύστατη Κοινότητα μετά την προσφατη απόσπαση από τον Δήμο αθηναίων όπου ανήκε από το 1840 με εξαίρεση το χρονικό διάστημα 1850-1853 που υπάγονταν στον Δήμο Αμαρουσίου. Ειδικώτερα για την Κηφισιά στις εκλογές αυτές αξιοσημείωτα είναι τα ακόλουθα:
*Διεξήχθησαν υπό το δικτατορικό καθεστώς του Θεόδωρου Πάγκαλου
*Ο πληθυσμός της, 5.633 κάτοικοι εκ των οποίων 3.385 οι γηγενείς και 2.248 πρόσφυγες, δικαιολογούσε εκλογή 12 συμβούλων εκ των οποίων 4 πρόσφυγες
*Η εκλογή του Προέδρου πραγματοποιείται κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ των συμβούλων και με θητεία ενός έτους
*Δεν υπήρξαν συνδυασμοί αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο 30 υποψηφίων οι οποίοι αναγράφονται σε αυτό χωρίς αλφαβητική σειρά
*Οι εκλογείς ψήφισαν σε 2 εκλογικά κέντρα: Στο 2ο Δημοτικό σχολείο ( στην πλατεία Αγ. Δημητρίου) και στον Ι.Ν.της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα)
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Στις εκλογές στις οποίες παρατηρήθηκε μεγάλη αποχή ,καθώς επί 1.430 εκλογέων ψήφισαν 550 περίπου με δικαίωμα έως και 12 σταυρούς ,τα αποτελέσματα ήταν τα εξής
1.Πέτρος Κιρκίνης 294 ψήφοι 7.Νικόλαος Βαμβακάρης 187ψήφοι
2.Μιχαήλ Γεωργαντάς 260 8.Ιωάννης Απέργης 172
3.Κωνσταντίνος Δήμας 251 9.Πέτρος Ανταράκης (πρόσφυξ) 134
4.Νικόλαος Γκινάκας 244 10.Αριστοτέλης Πράτσικας 133
5.Αλέξαδρος Μυλωνάς 238 11.Παναγιώτης Ιωακειμίδης (πρόσφυξ) 122
6.Νικόλαος Μαλακόντας 201 12.Παύλος Σταυριανός (πρόσφυξ) 115
Αναπληρωματικοί:1. Kωνσταντίνος Γεωργαντάς 170,2.Κωνσταντίνος Καζαντζής 161,3.Γιώργος Κούρτης 158
Επι των αποτελεσμάτων άξια μνείας είναι τα ακόλουθα:
*Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς το 1924 είχε διατελέσει Υπουργός Γεωργίας
*Οι εκλεγέντες Μικρασιάτες πρόσφυγες αποτελούσαν το Προεδρείο του Συλλόγου Προσφύγων Κηφισιάς με έδρα τον τότε οικισμό της Νέας Ερυθραίας
*Αξιοπερίεργη είναι η εκλογή του Α. Πράτσικα στην κατηγορία των προσφύγων του 1922 καθώς δεν ανήκε σε αυτούς ώς δημότης Αθηνών και κάτοχος εκλογικού βιβλιαρίου εκδόσεως έτους 1912
*Στις δημαιρεσίες που ακολούθησαν στις 7 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο ‘’Μελά’’ (πλ. Πλατάνου) Πρόεδρος εκλέχθηκε ο κτηματίας Αριστοτέλης Πράτσικας ηλικίας 71 ετών και Αντιπρόεδρος Π.Κιρκίνης.
ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ύστερα από λίγο ο νεοεκλεγείς Κοινοτάρχης τραυματίζεται σε ατύχημα (πτώση κατά την κάθοδο του από άμαξα κατά την μετάβαση στην οικία του που ήταν στην συμβολή των οδών Μαραθώνος και Διονύσου) και σε συνδυασμό με την ηλικία του αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντα του και αντικαθίσταται προσωρινά από τον Π.Κιρκίνη .
Στο διάστημα της απουσίας του αρχίζει, εκ του μηδενός η οργάνωση και η στοιχειώδης λειτουργία της κοινότητας Κηφισιάς με τις ακόλουθες κυρίως ενέργειες
*Ίδρυση κοινοτικού καταστήματος σε ενοικιαζόμενο μικρό οίκημα στην πλατεία Μελά εντός της αυλής του ξενοδοχείου ‘’Πλάζα’’ (πλ. Πλατάνου)
*Σύνταξη του πρώτου προυπολογισμού του 1926 με εκτιμώμενα έσοδα 2.776.000δρχ.(εκ των οποίων η 1.200.000δρχ. από τέλοι του Καζίνου Διονύσου και έξοδα 2.329.000δρχ.)
*Καθιέρωση κοινοτικών εσόδων: Τέλοι καθαριότητος παραθερισμού, σφαγιασθέντων ζώων, εκποίηση ξυλείας δέντρων ,ενοικίαση παραπηγματικών καταστημάτων κλπ.
*Σύνταξη δημοτολογίου, πρόσληψη κοινοτικών υπαλλήλων με πρώτο τον Γ. Χουντουμάδη (κλητήρ),ονοματοθεσίες οδών κλπ.
Στις 14 Απριλίου ο Α. Πράτσικας κατόπιν επιστολής του προς το κοινοτικό συμβούλιο γνωρίζει οτί έχει αναρρώσει, και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του. Καθώς όμως κατόπιν παρατηρείται αρρυθμία στην ομαλή λειτουργία της κοινότητος σε συνδυασμό και με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για παράταση μέχρι τις αρχές του 1928 της θητείας των Κοινοταρχών πιεζόμενος υποβάλλει την παραίτηση του στις 19 Σεπτεμβρίου.
Τότε στις 21 Σεπτεμβρίου το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του εκλέγει παμψηφεί νέο Πρόεδρο της Κοινότητος τον Κωνσταντίνο Δήμα ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ΄’Σέσιλ’’, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 1926 σε ηλικία 35 ετών.
Τον Αύγουστο παρατείνεται για ένα ακόμη έτος η θητεία των προέδρων των Κοινοτήτων και γι’αυτό τον λογό στις 3 Σεπτεμβρίου ο Κ. Δήμας επανεκλέγεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο 8 υπέρ έναντι 3 κατά .Ύστερα όμως από 2 μήνες, αιφνιδίως, κατόπιν αποφάσεως του Νομάρχη Αττικοβοιωτίας επίπτει του αξιώματος του «ένεκα κωλύματος διά τυπικούς λόγους».
Νέος Κοινοτάρχης εκλέγεται ο Μιχαήλ Γεωργαντάς με ψήφους 8 υπέρ 3 κατά και μια λευκής με αντιπρόεδρο πλέον τον Κ. Δήμα.
Ο Μ. Γεωργαντάς 33 ετών ο οποίος ήταν πολιτευτής του κόμματος των φιλλελευθέρων παραμένει Πρόεδρος της Κοινότητος μέχρι τις εκλογές της 4ης Αυγούστου 1929 κατά τις οποίες νικητής αναδεικνύεται ο Στέφανος Στεφάνου, ιδιαίτερος γραμματεύς του Ελ. Βενιζέλου με 8 κοινοτικούς συμβούλους έναντι 7 του Μιχαήλ Γεωργαντά.
Αυτοί λοιπόν περιληπτικά είναι λοιπόν η αυτοδιοικητική πορεία της νεοσύστατης τότε κοινότητος Κηφησιάς κατά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της.
ΠΗΓΕΣ:
-Γενικά αρχεία του Κράτους: Εκλογικά Συλλογής Βλαχογιάννη (1843-1925)
-Δήμος Κηφησιάς: Ιστορία του Δήμου, αρχειακά τεκμήρια
-Εφημερίδες: Κηφισιά ( ),Ακρόπολης Σκριπτ, εμπρός ετών (1925-1929), η Ερυθραία κάθε εβδομάδα 2010



ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ Νέα Ερυθραία 11/02/2013










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου