Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας τίμησε τους Ερυθραιώτες ήρωες της θάλασσας

Και μια  εκδήλωση, από την Νέα Ερυθραία, προς τιμήν τριών εκ των μελών του ηρωϊκού πληρώματος, που κατάγονται/-νταν από την περιοχή:


Διασώθηκαν σε αποστολή αυτοκτονίας το 1943 μεταξύ των μελών του πληρώματος του αβύθιστου αντιτορπιλικού «Αδρίας»


Μια απίστευτη πολεμική περιπέτεια με το αβύθιστο ελληνικό αντιτορπιλικό «Αδρίας», στην οποία πρωταγωνίστησαν και Ερυθραιώτες ναύμαχοι μεταξύ των μελών του πληρώματος, ανέσυρε από τα αρχεία του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Καραφωτίου και την παρουσίασε στο εκπαιδευτικό και συνεδριακό κέντρο της Αγροτικής Τράπεζας στο Καστρί, την Τετάρτη 2 Ιουλίου. Ήταν μια εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας, όπου ο Δήμος Νέας Ερυθραίας τίμησε τους τρεις Ερυθραιώτες ήρωες της θάλασσας, Θεόδωρο Σπυρόπουλο, Δημήτριο Χατζηκωνσταντίνου και Ευάγγελο Κατσιάνο.

Άνθρωπος της θάλασσας και ο Νίκος Καραφωτίου με καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό, απ’ όπου αποστρατεύτηκε το 2001 με το βαθμό του υποναυάρχου, μετέφερε με γλαφυρότητα στο κοινό που γέμισε την αίθουσα, τις εικόνες της τραγικής και συνάμα ηρωικής αυτής ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εικόνες που είχε μεταφέρει για πρώτη φορά μέσα από το γραπτό λόγο τον Οκτώβριο του 2003 σε ιστορική έρευνα μέσα από τις στήλες της «Ν.Ε.».

Γιατί το «Αδρίας» εκτέλεσε στο ακέραιο την αποστολή του, έστω και κομμένο στη μέση λόγω πρόσκρουσης σε νάρκη, ενισχύοντας τις συμμαχικές δυνάμεις από τις επιθέσεις ισχυρών γερμανικών στα Δωδεκάνησα. Ήταν μια αποστολή αυτοκτονίας για το «Αδρίας» που ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου 1943 από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και κατέληξε ένδοξα, αν και τσακισμένο, έπειτα από μια εβδομάδα αγωνιώδους ταξιδιού σε ένα θανατηφόρο ναρκοπέδιο και πάλι στο λιμένα απόπλου του, μέσα στις πρωτοφανείς τιμές του συμμαχικού στόλου.

Αμείλικτη εικόνα της καταστροφής οι 21 νεκροί και οι 30 τραυματίες, μεταξύ των οποίων διασώθηκαν ως εκ θαύματος και οι Ερυθραιώτες.

Στην εκδήλωση παρέστη ο ένας από τους τρεις, ο Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, 92 ετών σήμερα, που παρέλαβε ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος, την τιμητική πλακέτα. Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος απεβίωσε το 2005 σε ηλικία 93 ετών, ενώ ο Ευάγγελος Κατσιάνος, 94 ετών, ζει σήμερα στις Οινούσες. Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν μέλη των οικογενειών τους που ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου Νέας Ερυθραίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχιπλοίαρχος Γιάννης Δεμίρης εκ μέρους του αρχηγού του ΓΕΝ, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα κατορθώματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
. >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου