1901-2013:ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΗΦΗΣΙΑ-ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ-ΕΚΑΛΗ
Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821,η οποία καθιερώθηκε ως εθνική εορτή το 1837,έστω η παρούσα έρευνα που αφορά στο χρονικό των σχετικών επετειακών εκδηλώσεων στην Κηφισιά την Νέα Ερυθραία και την Εκάλη .
ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ
*Την 25Μαρτίου του 1901 εντοπίζεται ο παλαιότερος εορτασμός στην οποία συμμετείχαν τα δημοτικά σχολεία αρρένων θηλέων ,ο γυμναστικός σύλλογος: ‘Ηρώδης ο Αττικός’ και η ‘Αδελφότης Κηπουρών-Ανθοκόμων’ της Κηφισιάς. Η συνάντηση έγινε την 7ή πρωινή στον Πλάτανο,ενώ η δοξολογία τελέστηκε στον Ι.Ν. Του Αγιού Δημητρίου.Τους πανηγυρικούς εκφώνησαν ο ιερέας Β.Κυριαζής και ο ιατρός Δ.Πουλούμπασης.Δεν ακολούθησε παρέλαση αλλά μόνο παράθεση αναψυκτικών και γλυκισμάτων στο γυμναστήριο που υπήρχε τότε ακριβώς κάτω από τον σημερινό
σταθμό του τρένου .Οργανωτής της εκδήλωσης είχε οριστεί ο διευθυντής του ταχυδρομείου Σ.Λάσκαρης.
*Το έτος 1902,τους πανηγυρικούς εκφώνησαν ο γυμνασιάρχης Γ.Κούρτης και ο φοιτητής Γ.Μώλος. Αξιοσημείωτο γεγονός η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης ‘Αθανάσιος Διάκος’ από τους Κηφισιώτες φοιτητές Γ.Π. Κούρτη, Γ.Μώλο, Γ.Ι.Κούρτη και Β. Χολαίδη,στο μικρό θέατρο του ξενοδοχείου ‘Βρετάνια’ (Κασσαβέτη και Λεβίδη).Οι εισπράξεις διατέθηκαν υπέρ του Γυμναστικού Συλλόγου ‘Ηρώδης Αττικός’ που ήταν οργανωτής των εκδηλώσεων.
*Μέχρι και το έτος 1925 οι επέτειοι είχαν παρόμοιο χαρακτήρα με την επισήμανση ότι σε μερικά έτη όπως το 1904,1909,1912,η 25ή Μαρτίου συνέπιπτε με την Μεγάλη Εβδομάδα η το Πάσχα λόγω του Ιουλιανού ημερολογίου που ίσχυε τότε, με πραγματοποίηση των εκδηλώσεων την Κυριακή του Θωμά.
*το έτος 1926 η επέτειος της 25ής Μαρτίου εορτάστηκε με κάθε επισημότητα καθώς στην οργάνωση της είχε αναλάβει για πρώτη φορά η νεοσύστατη κοινότητα Κηφισιάς η οποία πρόσφατα είχε αποσπαστεί από τον Δήμο Αθηναίων. Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες ,ο Άγιος Δημήτριος ολοφώτιστος και καταστόλιστος από φοίνικες δάφνες και μυρτιές ,οι τοπικές αρχές παρούσες ‘εν απαρτία’ ,και επίσης τα Δημοτικά σχολεία και η σχολή Παπανικολάου .τους πανηγυρικούς εκφώνησαν οι καθηγητές Γ.Π. Και Γ.Ι. Κούρτης . Μετά την δοξολογία ακολούθησε παρέλαση στις
οδούς: Αγίου Δημητρίου (σήμερα Κυριαζή, Λεβίδη, Κασσαβέτη) με προορισμό την Πλ. Πλατάνου και επιστροφή στην εκκλησία από την ίδια διαδρομή καθώς η οδός Κηφισίας δεν ήταν βατή λόγω εκτελουμένων σε αυτή έργων διαμόρφωσης της. Επακολούθησαν το μεσημέρι εορτασμοί των μαθητών στα σχολεία τους με απαγγελίες, πατριωτικά άσματα και δημοτικούς χορούς. Ειδικότερα στην σχολή Παπανικολάου οργάνωσε στο ξενοδοχείο Βρετάνια την θεατρική παράσταση ‘Αλέξανδρος Υψηλάντης’, έργο του κοινοτικού συμβούλου Γ. Βαμβακάρη με την συμμετοχή
μαθητών της. Στο τέλος όλων των εκδηλώσεων διενεργήθηκε έρανος υπέρ της Αεροπορικής άμυνας σε εκτέλεση απόφασης του υφιστάμενου δικτατορικού καθεστώτος Θ. Πάγκαλος.
*έτος 1927 συμμετείχαν για πρώτη φορά τα νεοϊδρυθέντα σωματεία της Κηφισιάς ‘Γυμναστικός Σύλλογος’, ‘Ένωση Επαγγελματιών’ και ο ‘Συνεταιρισμός Εφέδρων Πολεμιστών’ καθώς και οι μαθητές του νεοσύστατου Δημοτικού σχολείου Νέας Ερυθραίας, γεγονός το οποίο προκάλεσε επεισοδιακές διαμαρτυρίες εκ μέρους των Ερυθραιωτών, Τους πανηγυρικούς εκφώνησαν ο δικηγόρος Γ.Καρώνης και Γ.Ι.Κούρτης.Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε προ των επισήμων έξω από το νεοϊδρυθέν κοινοτικό κατάστημα στο ξενοδοχείο ‘Πλάζα’ στον Πλάτανο. Λόγω βροχής
αναβλήθηκε μαθητική νυχτερινή λαμπαδηδρομία ,ενώ η καθιερωμένη θεατρική παράσταση ‘Αθανάσιος Διάκος’ σε αίθουσα του πάρα πάνω ξενοδοχείου όπου διενεργήθηκε και έρανος για την κατασκευή μνημείου πεσόντων.
*το έτος 1928 συμμετείχε για πρώτη φορά στο ‘Μπενάκειο Παιδκό Άσυλο’.Τους πανηγυρικούς εκφώνησαν πάλι οι Γ.Καρώνης,Γ.Ι.Κούρτης και ακόμη ο καθηγητής Χ. Καλαντζής. Η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω σφοδρής κακοκαιρίας και η σχολική εορτασμοί που περιείχαν την θεατρική παράσταση ‘ο χορός του Ζαλόγγου’ καθώς και λαχειοφόρος αγορά έγινα στο ξενοδοχείο ‘Πλάζα’.
*Το έτος 1929 μετά την διαμόρφωση της λεωφόρου Κηφισιάς κατασκευάστηκε το σημερινό Ηρώο των Πεσόντων στο οποίο αναγράφηκαν σε δύο ξεχωριστές μαρμάρινες πλάκες τα ονόματα 11 Κηφισιωτών για τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 και 14 ονόματα των πεσόντων της περιόδου 1918-1923.Τότε η διαδρομή της παρελάσεως επεκτάθηκε μέχρι εκεί και καθιερώθηκε η κατάθεση στεφάνων.
*το έτος 1931 υπήρχε η αρχική συμμετοχή του 2ου Δημοτικού σχολείου, των προσκόπων του 1937 και της ΕΟΝ (νεολαία Ι. Μεταξά το 1937)
*το έτος 1945 η 28ή Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή
*το έτος 1946 στις 28 Οκτωβρίου σε επίσημη τελετή τοποθετήθηκε στο Ηρώο και Τρίτη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα 15 Κηφισιωτών 1940-1941.Τότε για πρώτη φορά παρέλασε και το Γυμνάσιο Κηφισιάς που είχε ιδρυθεί το Απρίλιο του 1941
*Το έτος 1947 την παραμονή της 25ης Μαρτίου έγινε επίσημη μετονομασία της Λ. Κηφισιάς και της Πλατείας Πλατάνου σε Ελευθερίου Βενιζέλου. Την αποκάλυψη της ονοματικής επιγραφής που τοποθετήθηκε στην είσοδο της στοάς του ‘Πλάζα’ έκανε ο γιός του Σοφοκλής Βενιζέλος.
*Τη τριετία 1949-1951 διοργανώθηκαν απο τον Δήμο Κηφησιάς στο Ζηρίνειο αγώνες στήβου και ποδοσφαίρου προς τιμήν του ήρωα Μίμη Πιρράκου (1919-16 Δεκεβρίου 1940) ο οποίος υπήρξε διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και του ΑΟΚηφισιάς.Στου αγώνες διακρίθηκαν οι εντόπιοι αθλητές του στίβου Χατζόπουλος, Καρράς, Κάραμποτ, Δημητριάδης και οι πρωταθλήτριες Ελλάδος Κηφισιώτισες Σαβατιανού Ρεγκούκου,Ζωμοπούλου και Βάσσου.Τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων:Β΄ΠΑΟ-ΑΟΚ 1949:1-0, 1950:4-1 και 1951:0-0.
*Το έτος 1956 στις 28 Οκτωβρίου ύστερα από απόφαση του Δήμου στην οικία του Ι. Μεταξά ο πρόεδρος του Δ.Σ Δ. Τριανταφύλλης εντοίχισε την επιγραφή ‘εδώ ο Ι. Μεταξάς την 28η Οκτωβρίου του 1940 είπε το ιστορικό όχι’. Εκεί μέχρι το 1973 κατέθεταν μετά την λήξη της παρέλασης στεφάνους τα σχολεία της Κηφισιάς. Το ίδιο έτος η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίους δεν πραγματοποιήθηκε λόγω φόβου επεισοδίων καθώς την προηγούμενη πλήθος διαδηλωτών έκαψαν απέναντι από το Ηρώο στο σημείο όπου σήμερα είναι η ΔΕΗ ομοίωμα του Άγγλου Κυβερνήτη της Κύπρου
Χάρντινγκ υπαίτιου για τον απαγχονισμό νεαρών Κυπρίων αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.
*Τα έτη 1957-1958 οι εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου συνδυάστηκαν και με τα εγκαίνια αντιστοίχων φθινοπωρινών ανθοκομικών εκθέσεων στο άλσος της Κηφισιάς.
*Στις επόμενες, μέχρι πρόσφατα δεκαετίες επισημαίνονται ενδεικτικά και με επιφύλαξη στις χρονολογίες οι παρακάτω συμμετοχές στις παρελάσεις, του 3ου Δημοτικού σχολείου 1952 του 4ου
(1955) του 6ου (1992) του 7ου (1978) του 2ου Γυμνασίου 1972 του 2ου Λυκείου (1978) τον κατά καιρούς ιδιωτικών σχολείων της Κηφισιάς Μπαντούνα,Καργάκου-Παρλιάρου,Πασχαλίδη,Νίκολιτς-Μεταξά,των Ελληνίδων Οδηγών (1960),πάντοτε του ΑΟΚ του ΖΑΟΝ (1962) του Γ.Σ. Κηφισιάς (1983),του Ηρακλή (1992) ενώ σχεδόν ανελλιπής υπήρξε και η παρουσία της φιλαρμονικής του Δήμου.
ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
*Το έτος 1927 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επετειακός εορτασμός καθώς ο Ιερός Ναός και το Δημοτικό σχολείο ιδρύθηκαν το 1926 και λειτουργούσαν σε ξύλινα παραπήγματα στον χώρο όπου σήμερα δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο εορτασμός αυτός υπήρξε όπως προαναφέρθηκε επεισοδιακός διότι η διοίκηση του Συλλόγου Προσφύγων που αποτελούσε και την Σχολική Επιτροπή αποφάσισε. Ο εορτασμός να γίνει στην Νέα Ερυθραία στις 27 Μαρτίου και έστειλε την 25 Μαρτίου τους μαθητές στους εορτασμούς της Κηφισιάς. Τα
αντιπολιτευόμενα μέρη του Συλλόγου που αμφισβητούσαν την νομιμότητα της διοίκησης του.Έχοντας αντίθετη άποψη προσπάθησαν με επικεφαλής τον Δ.Μαρίνογλου και Δ.Ανδρεαδάκη Γ.Τσιμπινό,Φ.Κίκλη ,Δ.Μπαλλή,Γ.Πανάνη και Δ.Μαργιώτη να εμποδίσουν την προσέλευση των Ερυθραιωτών μαθητών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό επεισόδιο και να απειληθούν μηνύσεις χωρίς όμως περαιτέρω συνέχεια. Εξυπακούεται βέβαια ότι η μετάβαση και επιστροφή των μαθητών έγινε με πεζοπορία.
Τελικά στις 27 Μαρτίου και όχι στις 25 πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή στην Νέα Ερυθραία με απαγγελίες ποιημάτων πατριωτικά άσματα και έρανο υπέρ της εκκλησίας και του Δημοτικού σχολείου.
Από τότε μέχρι το 2010 οι επετειακές εκδηλώσεις ελάμβαναν χώρα στην Νέα Ερυθραία.
*Το έτος 1928, συμμετοχή με την μεσολάβηση του Ν. Πλαστήρα τιμητικού αγήματος ναυτών στην δοξολογία της 25ης Μαρτίου.
*Το έτος 1931 με την λειτουργία του καινούργιου κτηρίου του Δημοτικού σχολείου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέλαση στην κεντρική οδό της Νέας Ερυθραίας (σημερινή Ελ.Βενιζέλου)
*Το έτος 1935 Σημαιοφόρος της παρέλασης ήταν ο μαθητής της 6ης τάξεως Μιχάλης Γιάνναρης η Βαρελάς σήμερα εν ζωή
*Τα έτη 1952,1953 οι επετειακοί σχολικοί εορτασμοί έγιναν σε αίθουσα του ξενοδοχείου ‘Καστρί’
*Τα έτη 1955,1956 πραγματοποιήθηκαν στο χειμερινό κινηματογράφο ‘Πάλλας’.
*Το έτος 1963 κατασκευάστηκε το Ηρώο πεσόντων οπότε άρχισε και η κατάθεση στεφάνων
*Το έτος 2009 και στις 28 Οκτωβρίου στο Ηρώο τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του πεσόντος Γεωργίου Βουβούτση (Λυθρί Μικράς Ασίας 1910-Χιμάρα 27 Δεκεμβρίου 1940) την αποκάλυψη της οποίας έκανε η κόρη του Υπατία Βουβούτση-Πέρρου που ήταν βρέφος όταν χάθηκε ο πατέρας της.
*Την 25Μαρτίου 2010 η κατάθεση στεφάνου έγινε στο μνημείο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης λόγω εκτελουμένων έργων στο χώρο του Ηρώου.
*Στις κατά καιρούς επετειακές εκδηλώσεις στην Νέα Ερυθραία συμμετείχαν στις παρελάσεις:
Tο Γυμνάσιο (1974) το Λύκειο (1982) τα ιδιωτικά σχολεία Π.Παπαδοπούλου Χ.Νίκα (δεκαετία του 50) ο Πανερυθραικος(1937) ο Μικρασιατικός (1945-1966) οι Αμαζόνες (1977) ο ΑΜΕΣ (1985) ο ΦΕΟΝΕ (1956-1967),η Μορφωτική Λέσχη (1964-1970),η Ένωση Μικρασιατών (1992) ,οι Πρόσκοποι (1973-1985 και 1999-2010),και τα πολιτικά κόμματα και οι δημοτικές παρατάξεις από το 1976.
Την δεκαετία 1960 ήταν η συμμετοχή των συλλόγων Δερμετζιλιωτών,Αλατσατιανών και Σιβρισαριανών με την παρουσία γηγενών Μικρασιατών με παραδοσιακές ενδυμασίες.
Για την ιστορία γνωρίζεται ότι στο τελευταίο εορτασμό του Δήμου Νέας Ερυθραίας στις 28 Οκτωβρίου 2010 κατατέθηκαν στο Ηρώο 48 στέφανοι από σχολεία συλλόγους και άλλους φορείς της πόλης.
ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ
Οι αναδρομή αντίστοιχων εκδηλώσεων στην Εκάλη είναι σύντομοι καθώς δεν υπήρχαν εκεί σωματεία και σύλλογοι. Πάντως η πρώτη παρέλαση εντοπίζεται το 1969 όταν κατασκευάστηκε το Ηρώο της στην πλατεία Κέννεντυ. Στην τελευταία εκδήλωση του Δήμου Εκάλης στις 28 Οκτωβρίου του 1910 συμμετείχαν το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Εκάλης,η σχολή Μάνου,ο Σύλλογος Κυριών Εκάλης και οι εργαζόμενοι του Δήμου.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Από την δημιουργία του Καλλικράτειου Δήμου Κηφισιάς μέχρι σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ως εξής
*25 Μαρτίου 2011:δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση: πραγματοποιήθηκαν στην Κηφισιά
*28 Οκτωβρίου 2011:δοξολογία , κατάθεση στεφάνων, παρέλαση: πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Ερυθραία ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων στην Κηφισία και στην Εκάλη
*25 Μαρτίου 2012:δοξολογία στην Νέα Ερυθραία, παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στην Κηφισιά, επίσης κατάθεση στεφάνων στην Εκάλη
* 28 Οκτωβρίου 2012:δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση στην Κηφισιά επίσης κατάθεση στεφάνων στην Νέα Ερυθραία.
ΠΗΓΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΣΤΙΑ,ΣΚΡΙΠΤ,ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ,ΕΜΠΡΟΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΒΡΑΔΥΝΗ,Η ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η 'ΚΗΦΙΣΙΑ'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου